Το θυμαρίσιο μέλι Ετεόκρητο συλλέγεται στην ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου Σητείας. Το ξηροθερμικό κλίμα και η ενδημική βλάστηση της περιοχής, παράγουν ένα από τα πολυτιμότερα δώρα της φύσης.
Το μέλι Ετεόκρητο «αληθινό Κρητικό», από το ἐτεός, που σημαίνει "αληθινό + κρητικό" πήρε το όνομα του από την περιοχή που συλλέγεται, αφού Ετεοκρήτες θεωρούνται οι αυτόχθονοι-γνήσιοι Κρητικοί. Από αυτήν την ονομασία τους, συμπεραίνεται ότι οι Ετεοκρήτες ήταν απόγονοι των Μινωϊτών, δηλαδή των πανάρχαιων κατοίκων της Κρήτης.
Μετά την εισβολή και κατάληψη της Κρήτης από τους Δωριείς (γύρω στο 1100 π.Χ.), οι Ετεοκρήτες θα εγκαταλείψουν την κεντρική περιοχή της μεγαλονήσου και θα καταφύγουν στο ανατολικό τμήμα (σημερινή επαρχία Σητείας) με κέντρο τους την Πραισό.
Οι Ετεοκρήτες θα συνεχίσουν να μιλούν την γλώσσα τους και να διατηρούν την ταυτότητά τους έως τα ύστερα κλασσικά χρόνια, όπως φανερώνουν τα επιγραφικά στοιχεία που γνωρίζουμε. Περίφημες είναι οι επιγραφές της Πραισού στην «ετεοκρητική» - προφανώς μινωϊκή – γλώσσα, η οποία δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμη. Η ετικέτα του μελιού μας είναι εμπνευσμένη από σύμβολα και γράμματα τέτοιων επιγραφών της αρχαίας Πραισσού.
|